Πως κρατάμε το ενδιαφέρον των μαθητών υψηλό, στην ψηφιακή τάξη;

Ο τελευταίος χρόνος έχει αποτελέσει την μεγαλύτερη πρόκληση που έχει βιώσει ποτέ η εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς καθηγητές όλων των βαθμίδων έπρεπε να προσαρμόσουν την διδασκαλία τους στην καινούργια πραγματικότητα.

Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει σαν εκπαιδευτικοί είναι να κρατήσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών μας σε υψηλό επίπεδο. Ποιοι είναι όμως μερικοί τρόποι που μπορούν να συμβάλλουν στο να έχουμε μαθητές που ενδιαφέρονται και συμμετέχουν πιο πολύ στην διαδικτυακή τάξη;

Διαφοροποίηση του μαθήματος

Σαν εκπαιδευτικοί θα πρέπει πάντα να προσπαθούμε να κρατάμε το ενδιαφέρον των μαθητών μας ζωντανό χρησιμοποιώντας μια ποικιλία εκπαιδευτικών μεθόδων και εργαλείων όπως την χρήση βίντεο, κειμένου, μουσικής ή παρουσιάσεων. Οι μαθητές μπορεί να βαριούνται να ακούνε συνεχώς την ίδια φωνή ενώ παρακολουθούν την ίδια οθόνη.

Χρήση δημιουργικής αφήγησης

Οι ιστορίες που αφηγούμαστε στην τάξη προκαλούν συναισθήματα που πολλές φορές βοηθάνε στο να θυμόμαστε καλύτερα πληροφορίες. Η δημιουργική αφήγηση μπορεί να γίνει σχεδόν σε οποιοδήποτε μάθημα.

Περισσότερος έλεγχος και ευθύνη στους μαθητές

Οι μαθητές συνήθως έχουν περισσότερο κίνητρο και δείχνουν μεγαλύτερη δέσμευση όταν ξέρουν ότι έχουν λόγο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι συνετό λοιπόν να δίνουμε βήμα στους μαθητές έτσι ώστε να ακούγεται η φωνή τους περισσότερο.

Συνεχής αναβάθμιση εκπαιδευτικού περιεχομένου

Το περιεχόμενο των μαθημάτων καθώς και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται μέσα στην τάξη, πρέπει να αναβαθμίζονται συνεχώς για να έχουν την μέγιστη απήχηση σε όλους τους μαθητές.

Διαμοιρασμός

Όπως και το παραδοσιακό μάθημα, το μάθημα μέσω διαδικτύου μπορεί να καταντήσει κάποιες φορές κουραστικό ή ακόμα και βαρετό. Ένας χρυσός κανόνας είναι να ‘σπάμε’ το μάθημα σε μικρότερα κομμάτια, έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε μαθητής να αφομοιώνει τις πληροφορίες που θέλουμε ακόμα πιο εύκολα.

Διαδικτυακά Εργαλεία και Παιχνίδια

Ένας ακόμη πιο ευχάριστος τρόπος για τραβήξουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών μας είναι μέσω έξυπνων εφαρμογών και διαδραστικών εργαλείων. Από την συμμετοχή σε quiz, κυνήγι θησαυρού μέχρι και την χρήση διαδραστικών παιχνιδιών, είναι συνετό να χρησιμοποιούμε όλα αυτά που θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε τους μαθητές μας ενεργούς.

Διασκεδάζουμε

Εκτός από τους μαθητές είναι πολύ σημαντικό να περνάνε καλά και οι καθηγητές μας. Μία από τις αρχές μας είναι ότι και οι καθηγητές πρέπει να απολαμβάνουν το μάθημα. Όταν κάποιος καθηγητής δεν νιώθει καλά και δεν βλέπει την ώρα να τελειώσει το μάθημα, αυτό μεταδίδεται και στα παιδιά. Θέλουμε λοιπόν η θετική ενέργεια, τα χαμόγελα, τα γέλια, οι συνεχής αλληλεπίδραση να είναι κάτι που υπάρχει συνεχώς, ειδικά στην διαδικτυακή τάξη.

Είναι πραγματικότητα ότι δεν είναι όλες οι διαδικτυακές τάξεις το ίδιο, οπότε δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση που ταιριάζει σε όλων των ειδών τα μαθήματα. Ωστόσο, σαν εκπαιδευτικοί έχουμε την υποχρέωση να βελτιώνουμε συνεχώς το μάθημα μας και να βρίσκουμε καινούργιους τρόπους για να κρατήσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών μας σε υψηλά επίπεδα.

Share The Story

About the author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *