Γίνονται αρκετές συζητήσεις σχετικά με το τι θα πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν σήμερα για να είναι έτοιμοι για την αυριανή κοινωνία και το κατά πόσο το σημερινό εκπαιδευτικό μας σύστημα καλύπτει τις ανάγκες αυτές.

Είναι γεγονός ότι το αυριανό εργασιακό περιβάλλον δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με το τωρινό, καθώς οι μαθητές θα κληθούν να αλλάξουν αρκετές δουλειές κατά την διάρκεια της καριέρας τους. Επίσης, όλο και περισσότερες δουλείες θα πάψουν να υπάρχουν καθώς θα θεωρούνται πλέον απαρχαιωμένες. Συνεπώς, είτε το θέλουμε είτε όχι, κάποιες μορφές εργασίες θα αυτοματοποιηθούν και θα αντικατασταθούν από άλλες. Για παράδειγμα, η θέση του επαγγελματία οδηγού μπορεί να πάψει να υπάρχει, αλλά παράλληλα θα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ειδικούς που προγραμματίζουν μηχανές ή οχήματα.

Συνεπώς, σαν εκπαιδευτικοί και γονείς πρέπει να ετοιμάσουμε τα παιδιά μας για ένα τέτοιο μέλλον. Η διδασκαλία του προγραμματισμού δεν θα πρέπει να θεωρείται σαν μια ακόμη ασχολία. Από μικρή ηλικία οι μαθητές θα πρέπει να εξοικειώνονται με τις έννοιες και το αντικείμενο αυτό, έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν πιο εύκολα στις απαιτήσεις της αυριανής κοινωνίας. Ειδικότερα, οι μικροί μαθητές μπορούν να αποκομίσουν τα παρακάτω οφέλη μαθαίνοντας προγραμματισμό:

  • Καλύτερη κατανόηση του κόσμου. Οι μαθητές κατανοούν τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αρκετές υπηρεσίες που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας (π.χ. Uber, Air Bnb, Social Media κλπ.)
  • Εφόδιο για το μέλλον. Οι μικροί προγραμματιστές προετοιμάζονται αποτελεσματικά για την αυριανή κοινωνία και εργασιακό περιβάλλον, αποκτώντας τα απαραίτητα εφόδια και υπόβαθρο.  Οι μαθητές που γνωρίζουν προγραμματισμό έχουν σαφώς μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην εύρεση υψηλόμισθης εργασίας. Σύμφωνα με έρευνες ο μέσος μισθός ενός προγραμματιστή ήταν παραπάνω από διπλάσιος από το μισθό ενός εκπαιδευτικού για το έτος 2016, ένα χάσμα που θα μεγαλώσει κατά 15% μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
  • Δημιουργική Έκφραση. Οι μαθητές μαθαίνουν να κάνουν πράξη αυτά που φαντάζονται με μοναδικό τρόπο.
  • Ευελιξία. Οι μικροί μαθητές αποκτούν ευελιξία στον τρόπο σκέψης και προσαρμόζοντας τον δικό τους τρόπο σκέψης ανάλογα με αυτό που τους ζητείται.
  • Επίλυση προβλημάτων. Οι μαθητές μαθαίνουν να ανταποκρίνονται σε διάφορες προκλήσεις και να λύνουν προβλήματα με δημιουργικό τρόπο.
  • Ομαδικότητα. Εκτός από όλα τα παραπάνω, οι μικροί προγραμματιστές μαθαίνουν να λειτουργούν ως υγιή μέλη μιας ομάδας που έχει κοινούς στόχους.

Στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών μας, οι μαθητές Δημοτικού μαθαίνουν τις βασικές γλώσσες προγραμματισμού με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Από την ηλικία των 6 ετών, ένας μικρός μαθητής μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, όπου έχει την ευκαιρία να φτιάξει έξυπνες κατασκευές με LEGO και να προγραμματίσει διάφορα ρομποτάκια ή ακόμα και drones. Μέσω της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, οι μαθητές μας εισάγονται σε βασικές γλώσσες προγραμματισμού όπως Blocks και Scratch και μαθαίνουν να εκτελούν βασικές ή πολύπλοκες εντολές.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Προγραμματισμού.

Share The Story

About the author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *